EXPOSICIONS AL MUSEU


LLUMS DE LA VALL

FOTOGRAFIES DE JAUME BALANYÀ

De l'1 de setembre al 27 d'octubre




Horaris del Museu:

OBERT Dissabtes i Festius de 10h a 14h i de 17h a 20h.
Diumenges de 10h a 14h.

Nadal, Setmana Santa (vacances escolars) i Estiu (del 15 de Juliol a l'11 de Setembre) obert de Dimarts a Diumenge de 10h a 14h i de 17h a 20h, Diumenge tarda i Dilluns Tancat.

Visites concertades per grups minim 15 persones.




LES TREMENTINAIRES


L'ofici de trementinaire se situa en el moment en que la pressió demogràfica de mitjans del segle XIX va provocar l'èxode estacional de molts homes i dones d'aquestes valls cap a zones més riques.

I va ser en aquest marc de desmembració social que moltes dones de la vall es van dedicar a extreure d'aquesta terra aspra i poc agraïda un medi per sobreviure a les transformacions d'una Catalunya per on, tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien "guarint i curant tots els mals".

   

La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys.

L'últim viatge el va fer la Sofia d'Ossera, l'any 1982. Marxaven un o dos cops l'any i podien ser fora des de tant sols uns dies fins a quatre mesos.

La majoria de les trementinaires seguien sempre la mateixa ruta, ja que la major part de les masies on anaven esdevenien els clients d'any rere any. No acostumaven a entrar a les grans ciutats ni freqüentaven els mercats per vendre els seus remeis ja que utilitzaven una relació més personal i directa amb la gent.